3 Οκτ 2008

Calexico - 2008 - Carried to dust


Προσωπικά περίμενα τους Joey Burns και John Convertino να μείνουν λίγο περισσότερο απασχολημένοι με την εκτροφή κροταλιών και την καλλιέργεια κάκτων, ξαποσταίνοντας από το πολύ καλό «Garden ruin» του 2006. Μάλλον όμως υπερθερμάνθηκαν βάζοντας το χεράκι τους στο μισό περίπου περσινό διπλό O.S.T. «I’m not there» με διασκευές σε τραγούδια του Bob Dylan και σκέφτηκαν «…πού να σταματάμε τώρα και να ξαναξεκινάμε, ας ηχογραφήσουμε λίγο ακόμα, να φωνάξουμε και κανά δυο φίλους…». Κάπως έτσι φαντάζομαι να γεννήθηκε το φετινό «Curried to dust» των Calexico.

Με μια διαφορά όμως. Όποτε αυτοί οι δυο σκονισμένοι από την έρημο τύποι μπαίνουν στο στούντιο, ποτέ μα ποτέ δεν το κάνουν για πλάκα (με την κακή έννοια) ή με το ζόρι, και πάντα κάτι έχουν στο μυαλό τους. Χωρίς φλυαρίες λοιπόν, χωρίς πειραματισμούς (ίσως η εποχή κάποιων βασανιστικών πειραμάτων του «The black light» και του «Feast of wire» πέρασε, και το απέδειξαν στο «Garden ruin»), με παντοτινές σημαδούρες τις τρομπέτες και το παίξιμο του (καλύτερου ίσως ντράμερ των τελευταίων ετών) Convertino αλλά και με μερικά χαρισματικά φιλαράκια τους, συνέθεσαν ένα άλμπουμ που το απαρτίζουν 15 μέρη.

Σημαντικές στιγμές του άλμπουμ το – ό,τι έπρεπε για πρώτο τραγούδι – «Victor Jara’s hands», προς τιμή του Χιλιανού ποιητή και μουσικού ακτιβιστή που δολοφονήθηκε το 1973, το «House of Valparaiso» με τα πανέμορφα... χαμένα φωνητικά του σχεδόν (όχι ακόμα εντελώς, αλλά καλά το πάνε) μόνιμου συνεργάτη τους Iron and Wine, η γλυκιά country μπαλάντα «Slowness», το «Bend to the road» αυτής της δικής τους, ιδιότυπης τζαζ, το κλασικό Burns τραγούδι «El Gatillo» και το «Inspiracion» με την Amparo Sanchez και τον Jacob Valenzuela στα φωνητικά, που θα έκλεβαν χωρίς τύψεις οι Buena Vista Social Club.

Βέβαια νόμισα ότι το άλμπουμ τελείωσε πριν την ώρα του με το τελευταίο και αδικαιολόγητα αργό «Contention city» με τη συμμετοχή των Tortoise, βιάστηκαν ίσως με την πολύ καλή αλλά αντιγραφή τύπου «Burnin’ down the spark» με το «Writer’s minor holiday», ενώ και εδώ δεν απουσίασε το βαρετό ορχηστρικό κομμάτι («Failing from sleeves», ευτυχώς μόνο 1:20).

Με εξαίρεση (ίσως) το εξώφυλλο του άλμπουμ που νομίζεις ότι μάλλον ήταν εκείνο που απορρίφθηκε για το «Hot rail» και ενώ με εκείνο του «Garden ruin» έδειξαν όμορφο εικαστικό γούστο, η δουλειά είναι πολύ καλή. Πλέον αυτούς τους δυο αρκεί να τους κλειδώσεις σε ένα δωμάτιο με μια κιθάρα και ένα drum set. Και όταν μετά από λίγο καιρό ανοίξεις την πόρτα, δεν θα θα βρεις τον Joey και τον John, θα λείπουν, και σε μια καρέκλα πάνω θα βρίσκεται ένα τουλάχιστον καλό άλμπουμ!

9 άκουσαν τις μουσικές...:

Negma είπε...

ُΕτοιμάζομαι του σκοτωμού να βγω, και δεν προλαβαίνω πολλά πολλά...

Αλλά...

Πρώτον: Πρέπει να πω ότι όση ώρα ετοιμάζομαι ακούω το δεύτερο και χορεύω ασταμάτητα (κι άντε να βάψεις νύχι έτσι!)

Δεύτερον: Πρέπει να προλάβω τον Ντίνο, μη μου φάει το πρώτο σχόλιο, γιατί μου 'χει ρίξει στ' αυτιά τελευταίως!

Φιλούμπες, και τα λέμε εκτενέστερα!!!

Αλεξάνδρα είπε...

To δεύτερο που ακούγεται μου άρεσε πολύ. Νομίζω El Gatillo λέγεται ε;

Εχεις δίκιο κυκλοφορούν καλές δουλειές.

Καλο Σαββατοκύριακο

Ανώνυμος είπε...

άκουσα πολύ λίγο και προς στιγμήν νόμιζα οτι το παίζει η φίλη και χάρηκα!Θα ξαναμπω να ακούσω γιατί έχω αποσυντονιστεί!!
Το εξώφυλλο όντως θυμίζει πολύ Hot Rail!

μικρή μπουκιά έφαγα σήμερα μουσικομάγειρα για να μην πω μεγάλο λόγο!

Αμαλια

South Of The River είπε...

@Negma

Άμα πας να βάψεις νύχι με calexico... το κόβω όλο το χέρι να γίνεται... μωβ δεν τα βάφεις είπαμε; Μωβ.

Ελπίζω να πέρασες καλά!

Σε περιμένουμε δριμύτερη!

Καλημέρες!

@Αλεξάνδρα

El Gatillo ναι! Και συμφωνώ, δεν έχουν βγάλει ποτέ δουλειά που να πεις: "καλά τώρα δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουνε και βγάλαν δίσκο;;"

Καλημέρες!

@Αμαλία

Η φίλη (για όσους δεν κατάλαβαν) είναι η Ατζελίνα που έχει ξεκινήσει κάθε Σάββατο εκπομπές στον tripradio.gr 18:00 - 19:00. Αλλά δεν έπαιζε Calexico όπως είπε και η Αμαλία!

Δεν μοιάζει πολύ το εξώφυλλο;

Να έρχεσαι να "τρως" όσο θέλεις!

Καλημέρες!

Negma είπε...

Πάλι εδώ, πιστή στην υπόσχεσή μου.

Έχω ακούσει μόνο τα 3 που μας έβαλες "αποδίπλα", κι έχω ενθουσιαστεί! Είναι πολύ... πολύ... πως να το πω... πολύ Calexico! (ο πλούτος μου σε επιθετικούς προσδιορισμούς είναι απλά ανεξάντλητος...)

Ήδη έχω ξεχωρίσει το δεύτερο (όπως φάνηκε από το πρώτο σχόλιο), λόγω του ότι μου ανεβάζει πολύ τη διάθεση και με πιάνει αυτό το "δενμπορώναπαλουκωθώστηνκαρέκλα". Μ' άρεσε πολύ και το τρίτο - αυτό το "πάντρεμα" είναι άκρως πετυχημένο, και μακάρι να συνεχιστεί όπως λες κι εσύ (μα τι φωνητικά!). Το πρώτο απλά ωραίο, ακούγεται ευχάριστα όπως τα περισσότερά τους, αλλά δεν σκίζω και το καλσόν μου.

Πάντως, αν είναι να γράφεις πάντα τα reviews σου με τέτοιο κέφι, να το μας τα κάνεις συχνότερα αυτά!!! Έχω ψοφήσει στο γέλιο, ειδικά με το "Προσωπικά περίμενα τους Joey Burns και John Convertino να μείνουν λίγο περισσότερο απασχολημένοι με την εκτροφή κροταλιών και την καλλιέργεια κάκτων"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΧΑΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΑΚΑ!!!!!!!!!

Καλημέρες & φιλούμπες!!!

Υ.Γ. Πέρασα υπέροχα, thanx! (και το μωβ περιορίστηκε στα νύχια μου, έχω εκπαιδευτεί!)

αν ακούς είπε...

Tωρα εγω για να πω την αμαρτια μου τους calexico τους εκτιμησα στο garden ruin. με το εκπληκτικο εξωφυλλο που το ειχα κανει wallpaper στον υπολογιστη μου.

μου εβγαλαν μια σοβαροτητα και μια ωριμοτητα που ή δεν ειχα εντοπισει ή δεν ειχα προσεξει στους προηγουμενους δισκους τους.

σαν να ειχαν στεναχωριες τα παιδια και να τις αξιοποιησαν.
το the news about william,
bend to the road,
man made lake,
fractured air,
two silver trees
μου εκαναν περισσοτερο.


και αυτο γιατι πάντα μου αρεσαν τα πιο εσωστρεφη τους τραγουδια κατι που συνεχιζεται εδω στον τελευταιο τους δισκο. να σαν το house of valparaiso ας πουμε.

εχω μια βαρεμαρα για τα κομματια τυπου el gatillo (sorry negma)αλλα πολυ μανιερα ρε παιδι μου...

μαζι με το fourth των verve ειναι αυτο που ακουω τις τελευταιες μερες με των verve λογω ηχοχρωματος να με κερδιζει περισσοτερο.

αυτα για σημερα αγαπητε συναδελφε.

φιλια πολλα.

South Of The River είπε...

@Negma

Χαίρομαι που σου άρεσε Στελλί! Είναι όντως πολύ Calexico ο δίσκος (μια χαρά επιθετικό προσδιορισμό χρησιμοποίησες).

Όσο για Iron and Wine, τι να πεις πια!

Καλημέρες!

@Αν ακούς

Τι να σε κάνω ρε φίλε, είσαι πολύ της εσωστρέφειας. Σε παρακινώ να ακούσεις και τις πιο παλιές δουλειές τους! Για το Garden ruin συμφωνώ, και ειδικά για το εξώφυλλο.

Όσο για το Forth των Verve, κομμένο στα δυο. Ίσως τα πούμε και πιο ειδικά!

Φιλιά αδερφέ!

Aurangel είπε...

Καλημερούδια μικρό μου πόνι!Ελπίζω να είσαι καλά. Χαθήκαμε!
Κανονίστε καμμιά εξόρμηση στο Θησείο τώρα που ξαναπηγαίνω και στο Μ.Π.
Angel kiss

South Of The River είπε...

@Aurangel

Πού είσαι συ Κων/να?

Χαθήκαμε είν η αλήθεια. Τώρα που θα επισκέπτεσαι το κέντρο κοίτα να τα πούμε!

Καληνύχτα!