13 Νοε 2008

Josh Ritter - God is a drunkard for pain...


Ένα θέμα τεράστιο που υπάρχει μέσα μου χρόνια και που τον τελευταίο καιρό γιγαντώνεται κι άλλο, με ώθησε να γράψω τώρα για τον συγκεκριμένο τραγουδοποιό. Όχι γιατί αυτό το είδος δημιουργίας (του τραγουδοποιού) αποτελεί ίσως το αγαπημένο μου, ούτε επειδή ο συγκεκριμένος αποτελεί την απόλυτη, φυσική συνέχεια των τεράστιων Αμερικάνων δημιουργών του είδους (ακούγοντας τον είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε). Αλλά επειδή μαθαίνοντας και διαβάζοντας γι’ αυτόν διέκρινα πληθώρα εν δυνάμει (για να μην ακουστεί και εντελώς υπεροπτικό) κοινών στοιχείων με μένα. Και αυτός είναι ο λόγος που την παρούσα ανάρτηση μου την αφιερώνω, και κυρίως επειδή πρέπει να διδαχθώ από την ιστορία του Josh Ritter. Πέραν όμως όλων αυτών που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν από ελάχιστα ως καθόλου, σας καλώ (όπως κάθε φορά) απλά να διαβάσετε, να γνωρίσετε και να ακούσετε για έναν ταλαντούχο, ρομαντικό, σεμνό 32χρονο δημιουργό.

Ο Josh Ritter γεννήθηκε στο Idaho της Αμερικής το 1976. Σε ηλικία 18 ετών είχε ήδη αρχίσει να σκαλίζει την δισκοθήκη των γιατρών νευρολόγων γονιών του. Προφανώς θα άκουσε αρκετά πράγματα, αλλά μόνο μετά από την ακρόαση του «Girl from the North country» από τον Bob Dylan και τον Johnny Cash (δίσκος: «Nashville 1969» που επιτέλους πρόσφατα έπεσε και στα χέρια μου...) κάτι μέσα του τον έσπρωξε στο να γράψει τραγούδια, με ένα αυτοσχέδιο όργανο σαν λαούτο που είχε φτιάξει ο πατέρας του! Έγραψε αρκετά τραγούδια με το ιδιότυπο αυτό μουσικό όργανο, πριν το εγκαταλείψει οριστικά για τα μάτια (ή καλύτερα τις χορδές) της πρώτης του κιθάρας, την οποία ευθύς αμέσως βάλθηκε να εξερευνήσει και να κατακτήσει από μόνος του.

Ξεκίνησε σπουδές νευρολογίας στο κολέγιο, γρήγορα όμως άλλαξε άρδην ειδικότητα. Όχι προς κάποιον άλλο κλάδο της ιατρικής, αλλά προς την «Αυτοδημιουργούμενη ιστορία μέσω της αφηγηματικής φολκ μουσικής». Στα 21 του εκδίδει μόνος του το πρώτο του άλμπουμ «Josh Ritter», το οποίο ηχογραφήθηκε στο στούντιο της πανεπιστημιούπολης όπου σπούδαζε (οδυνηρή η όποια συσχέτιση με τα δικά μας Πανεπιστήμια φαντάζομαι…) και μετά την αποφοίτησή του μεταβαίνει στην Σκωτία και στο «School of Scottish Folk Studies» για άλλους έξι μήνες. Επιστρέφει στην χώρα του, όπου ξεκινάει κάποιες προσωρινές δουλειές, ενώ παράλληλα προωθεί το άλμπουμ του και συμμετέχει σε διάφορα live performances και Open mics. Κάνοντας ωστόσο ένα ταξίδι στο Δουβλίνο, ανακαλύπτει ότι ήταν ανέλπιστα δημοφιλής εκεί, με το άλμπουμ του να έχει κινηθεί εμπορικά σε αξιοπρεπέστατες γραμμές (κάτι ανάλογο ίσως με την περίπτωση Ελλάδα – Puressence). Είναι γνωστή άλλωστε η αδυναμία αλλά και το αισθητήριο της Ιρλανδίας σε τέτοιους δημιουργούς. Κάποια στιγμή και με τα χρήματα που αποκόμισε κυρίως από τις εν Ιρλανδία πωλήσεις, βρέθηκε σε θέση να παρατήσει τις όποιες άσχετες δουλειές και να αφοσιωθεί full time στη μουσική.

Το 2000 ο Josh ξεκινά την ηχογράφηση του δεύτερού του άλμπουμ, του εκπληκτικού και αγαπημένου μου «Golden Age of Radio» (ακούμε δίπλα το λατρεμένο ομώνυμο), το οποίο ηχογραφήθηκε το μισό σε κανονικό στούντιο και το υπόλοιπο (λόγω περιορισμένου διαθέσιμου ποσού, μόλις 1000$) στο υπόγειο αυτοσχέδιο στούντιο ενός φίλου! Περιττό να τονίσω ότι και αυτό το άλμπουμ προωθήθηκε και εκδόθηκε από τον ίδιο. Στα πλαίσια της προώθησης αυτής φτάνει και στα χέρια ενός παραγωγού της ανεξάρτητης δισκογραφικής Signature Sounds, ο οποίος προσφέρεται να ξανακάνει το mastering και την επανέκδοση του άλμπουμ, όπως και γίνεται το 2002. Το τραγούδι «Me & Jigs» εκδίδεται σαν single στην Ιρλανδία, ενώ ο Ritter ξεκινάει τα live «ανοίγοντας» τους πολύ δημοφιλείς και επιδραστικούς The Frames, μέχρι κάποια στιγμή να κάνει τις δικές του συναυλίες. Έναν χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το τρίτο του «Hello Starling», το οποίο γίνεται Νο 2 στην Ιρλανδία.

Την ίδια χρονιά παίρνει το πολυπόθητο βάπτισμα – καταξίωση κάθε φολκ τραγουδοποιού, τη συμμετοχή στο θρυλικό Newport Folk Festival, το 2005 στο Oxegen, ενώ έχει αποτελέσει headliner ταυτόχρονα με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η Joan Baez, η οποία έχει διασκευάσει και τραγούδια του ιδίου! Με τα πράγματα πια να έχουν πάρει τον δρόμο τους, τα «The Animal Years» (ακούγεται το πανέμορφο και πιστότατο νεο-κάντρυ «Good man») του 2006 και «The Historical Conquests of Josh Ritter» (ακούμε τη γλυκιά φολκ μπαλάντα «The temptation of Adam») του 2007 απολαμβάνουν πλέον εξαιρετικών κριτικών.

Αρκετά σύντομη η ιστορία και η πορεία μέχρι στιγμής του 32χρονου Josh Ritter, με την πεποίθηση ότι θα εξελιχθεί σε πολύ πολύ μεγαλύτερη. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος για τον τόσο αξιόλογο και πιστό συνεχιστή της φολκ - ροκ. Όσο βασικά συστατικά του θα παραμένουν η αυθεντική τραγουδοποιία που ρίχνει συχνά βλέμματα πίσω στις απαρχές των πάντων (Bob Dylan, Johnny Cash, Bruce Springsteen από θέμα στίχου κυρίως), ο στεγνός και ακατέργαστος ήχος και το καθηλωτικό storytelling ενός παραμυθά που στιχουργικά σπανίζει πια και μας έχει λείψει τόσο πολύ, και η σεμνότητα, η αντιεμπορικότητα και το χαμηλό προφίλ, ο Ritter πάντα θα μας συντροφεύει, με μέτρια αναγνωρισιμότητα και «επιτυχία» σε σχέση με άλλους του συστήματος, αλλά πάντα πιάνοντας το Νο1 μέσα μας!



19 άκουσαν τις μουσικές...:

South Of The River είπε...

Σε περίπτωση που δεν έγινε σαφές στην πρώτη παράγραφο του κειμένου:

Τα "κοινά" μας στοιχεία που αναφέρω έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ξεκίνησε και εξελίχθηκε, την επιμονή του και την αγάπη του για τη μουσική και που εν δυνάμει θα μπορούσαν να είναι και δικά μου, και όχι θέματα σχετικά με το ταλέντο του, τις ικανότητές του και τη φύση της δουλειάς του. Γι' αυτό λέω ότι κυριώς πρέπει να διδαχθώ από την ιστορία του.

Negma είπε...

Είναι σαφές, χαλάρωσε, δεν θα σε πούμε ψωνάρα!!! (μπροστά σου...)

Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του και αρκετά ελπιδοφόρα (εσύ να τα βλέπεις!).

Το είδος - όπως ξέρεις - απλά το ακούω ευχάριστα και το εκτιμώ, δεν σκίζω και κανά καλσόν... Που σημαίνει ότι τα τραγούδια συνέβαλαν στο να έχω μια καλή παρέα για τον πρώτο καφέ της ημέρας, χωρίς να σε σκίσω στα "στείλτο ΤΩΩΩΡΑΑΑΑΑ!!!".

Επειδή, δεν έχω εντρυφήσει μεν, τα σχετικά ακούσματα δεν μου λείπουν δε, θα συμφωνήσω μαζί σου, με βάση τα όσα άκουσα πάντα, ότι είναι "απόλυτη, φυσική συνέχεια των τεράστιων Αμερικάνων δημιουργών του είδους".

Και μ' αρέσει που δεν μου δίνει την αίσθηση ότι μιμείται κάτι συγκεκριμένο, απλά έχει σαφείς επιρροές, οι οποίες όμως έχουν "λιώσει" μέσα του και βγάζει κάτι εντελώς δικό του.

Καλημέρες και φιλούμπες!

Υ.Γ.1 Όχι, δεν είναι αυτός που σου έλεγα το Σάββατο

Υ.Γ.2 έναν ταλαντούχο, ρομαντικό, σεμνό 32χρονο δημιουργό.

Η μόνη σας διαφορά είναι ότι σου ρίχνει κανά δυο χρονάκια...
;ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

South Of The River είπε...

@Negma

Μη με κοροϊδεύετε, εσύ ειδικά ξέρεις τι θέμα έχω μ'αυτό!

Για μια ακόμα φορά κάποιος συμπληρώνει την ανάρτηση. Είχα (κατά τη συγγραφή του κειμένου) συνέχεια στο μυαλό μου να γράψω ότι ναι μεν οι επιρροές του είναι πολύ προφανείς (σε μια φωτό είδα ότι στο δεξί του χέρι κάτω απ' τον καρπό έχει κάνει τατού "CASH") αλλά δεν μιμείται σε καμία περίπτωση, και τελικά δεν το έγραψα. Το συμπλήρωσες εσύ Στελλί.

ΤΕλικά ποιο ήταν το Σαββατιάτικο;;;;;; Αν και θυμάμαι ότι και γι'αυτό κάτι είπες.

Για το ΥΓ2 ας μην απαντήσω. Ας κοκκινήσω μόνο... Και μην το συνεχίσετε οι υπόλοιποι...

Φιλάκια και καλημέρες...

drunk tank είπε...

μπορώ να δηλώσω σκύβοντας ταπεινά την κεφαλή ότι αγνοώ παντελώς τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη!
δεν μπορώ να ακούσω και ό,τι παίζει το στερεο-φονικό γμτ μου! γκρμφφφφ!

θα το ψάξω και θα επανέλθω

καλό μας απόγευμα


υγ: βάση των γραφόμενων το μυαλό μου πήγε στον "my name is ryan no fucking brian" adams!
σεμνό δεν τον λες βέβαια
34χρονος όχι 32 χρονος ναι
ταλαντούχος αλκοολούχος φουλ
ρομαντικό μπορείς να τον πεις
μας κάνει;

South Of The River είπε...

@Κων/νος Π.

Ρε άντε μη γράψω τίποτα χειρότερο που θα σκύψεις και το κεφάλι που δεν τον ξέρεις (αν και όταν ακούσεις είμαι σίγουρος ότι θα σου λέει κάτι).

Ψάξτο όσο θες και ξαναέλα άμα θες φίλε μου! Είσαι μες στο μυαλό μου, θα ακολουθήσει κάποια στιγμή και αυτός που αναφέρεις. Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ.

ΥΓ. Για όσους δεν κατάλαβαν, ο Κων/νος αναφέρεται στον Ryan Adams που ουδεμία σχέση έχει με τον Bryan, μοιάζουν πολύ μουσικά με τον εδώ τιμώμενο και θα μας απασχολήσει οπωσδήποτε εδώ. Άθελά του το έτερον ήμισυ στην ψυχασθένεια με τη μουσική αποκάλυψε μελλοντική ανάρτηση, και τον ευχαριστώ πολύ γι΄αυτό (που είναι έτερον ήμισυ)...

drunk tank είπε...

Πάνο μου

μόλις επέστρεψα σπίτι.
επιτέλους μπορώ και ακούω το στερεο-φονικό!
και επιμένω ότι δεν γνωρίζω τον κύριο!
το acoustic-folk-rock ή όπως αλλιώς θες να το ορίσεις δεν ήταν -πέραν bob- ποτέ το φόρτε μου.
ακούγεται ευχάριστα, ίσως όχι όλες τις ώρες, αλλά αποτελεί αξιόλογη πρόταση.

όσον αφορά τον ryan adams συγνώμη αν άθελά μου φανέρωσα ένα "προσεχώς"!
εγώ να ...βοηθήσω το Στελλί μας ήθελα!

σε ευχαριστώ πολύ πάντως για τα καλά σου λόγια
ψυχασθενή μουσικέ συνοδοιπόρε!!!

φιλιά φίλε
καλό σαβ-κο

dazed n' confused είπε...

Πω πω Πανο ...
Φχαριστω ρε φιλε ...
Δεν πηρα χαμπαρι ποτε το εβαλες ...
Τωρα το ειδα ...
Και ομολογω οτι κομπλαρα μολις το ειδα ...
Δεν το πολυεχω με ο,τι εχει να κανει με προβολη ...
Οπως και να'χει παντως σ'ευχαριστω !!!
Πολυ πολυ !!!
Φιλια !!!

Talisker είπε...

Ναυαρχε μου!

-εγω οπως εχουμε πει ..
ακουω Κουρκουλη !χχχχχχχχχχχ

ο λογος σας ομως εστι νόμος!
ετσι θα κανω φιλοτιμες προσπαθειες να εντρυφησω στη νεα υλη πραγματων ε ποστ ηθελα να πω
και
υποσχομαι να επανελθω διαβασμενη!

την καληνυχτα μου!:)

bright Φω είπε...

μ'αρέσει να διαβάζω για ανθρώπους που κυνηγάνε το όνειρό τους, που δεν φοβούνται να το πραγματοποιήσουν, να πληρώσουν γι'αυτό και να το στηρίξουν!
ωραίο να βρίσκεις παραδείγματα προς μίμηση, γιατί έχουμε πήξει στα παραδέιγματα προς αποφυγή (έγινα πάλι υπερβολική, με το μπαρδόν... για μια καλημέρα πέρασα)

καλημέέέρα!!!!

Ανώνυμος είπε...

nai!!!!!
επιτελους!!!
ειναι αληθεια!!!

ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΑΑΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!!!!!
φυσικα για αυτο το κατορθωμα ,τον αθλο,το δημιουργημα,το αξιο επαινου εργο,αυτο το..το..το..(κλαψ,λυγμ και τουμπαλιν)
Συγκινηθηκα ο ανθρωπος!
για αυτο το θεοπνευστο εργο ΔΕΝ εκαναν τιποτα οι παρακατω:
Α)πανος sotr-- το μονο που ελεγε ολο το βραδυ ειναι "μα πως εγινε αυτο?πως εγινε αυτο"
(σ.μ. μιλαγε στον θπολογιστη και περιμενε απαντηση!!)
Β)κωστας the F.S.-- το μονο που εκανε ολο το βραδυ ηταν να χασμουριεται και να ρουκουλωνειν μπυρες!

ναι κυριες κυριοι και αγαπητα μου παιδια,ΜΟΝΟΣ μου το καταφερα!!!
(κλαπ-κλαπ)
ετρεξα,ιδρωσα,φωναξα,παρακαλεσα,απειλησα μα στο τελος απεκτησα συνδεση(που να δουλευει,γιατι απο τις αλλες ειχαμε...)
στο ιντερνετι θα μπαινω προσ το παρον αργα το απογευμα,οποτε οτιδηποτε και αν λετε(ευχαριστιες,αυτογραφα,σκισμενα εσωρουχα) θα τα βλεπω και θα απανταω την επομενη καθ`εκαστης..
ενα εχω να πω(το οποιο και δεν θυμαμαι οποτε θα αυτοσχεδιασω):ποτε μεχρι τωρα το προφανες και ρεαλιστικο δεν ηταν τοσο δυσκολο και ανεφικτο

δεν σημαινει τιποτα(μαλλον),ισως και να σημαινει πολλα(πλαθω μυθο τωρα οχι αστεια ,ε?ε? )!!

Δημος
υψιλον.γαμμα.:το avast! το εσβησα.Για αυτο οοοολα δουλευουν!`νταξει πανουλη?`νταξει κωστακη?
υψιλον.γαμμα. :γιωργο εχασες μαζωξη με φαι (πολυ) και μπυρες (ακομα εχω στο ψυγειο).Σηκωσε το ρημαδι το κινητο.
Ευχαριστω ολους οσους με περιμεναν ειτε γνωριζαν ειτε αγνοουσαν την υπαρξη μου
(τους δευτερους τους ευχαριστω περισοτερο)

that`s all fallks
i`ll be back
μανα στειλε λεφτα

South Of The River είπε...

@Κων/νος Π.

Μην ανησυχείς φίλε, δεν θα είναι πολύ προσεχώς ο Ryan.

Οι συνοδοιπόροι το σημαντικό είναι ότι ασυναίσθητα τελείως διάλεξαν ο ένας τον άλλον. Κι εγώ σ'ευχαριστώ!

@Dazed & Confused

Γιώργο έκανα αμάν να καταλάβω για τι πράγμα μιλάς. Στην αρχή νόμιζα ότι γράφεις για την ανάρτηση και προσπαθούσα να βρω σχέση.

Πλάκα κάνεις; Αν δεν επισημάνω ότι παίζετε εσείς για ποιον θα το κάνω; Μην το συζητάς καθόλου!

Χαιρετώ φίλε!

@Talisker

Μας αρκεί που μας κάνετε την τιμή μεγαλειοτάτη. Δεν απαιτούνται ούτε μελέτες ούτε τίποτα. Εκτός αν το νιώθεις από μόνη σου.

Χάρηκα αφάνταστα για τη γνωριμία!

Τα σέβη μου!

South Of The River είπε...

@bright φω

Κι εγώ Φω μου, κι εγώ, και προσπαθώ να διδαχθώ όπως έγραψα.

Να περνάς συχνά (που αυτό κάνεις δηλαδή).

Καλό βράδυ!

@Ανώνμος-ακατανόμαστος

Ρε δεν ντρέπεσαι καθόλου; Τα είπα και στον άλλον.

Επειδή είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω του ότι τα αποθέματα μυαλού (σου) είναι προ πολλού εξανλημένα (κατι λίγα στα τοιχώματα είχαν μείνει, αλλά τα εξάντλησες στο να μάθεις να φτιάχνεις καφέ), είτε και για τα δυο, όταν έκανε σκαν το avast! σταμάτησε το λαπτοπ να κλείνει κάθε 3 λεπτά! Επίσης το avast! στο είχαμε βγάλει εμείς πριν φύγεις. Άντε, κατευθείαν διαστρέβλωση! Κόψε την πολλή παρέα με τον Σπύρο, πόσες φορές θα στο πω;;;

Καληνύχτα, και κοίτα να μην πάρει φωτιά το σεσουάρ, που μου βράχηκες χθες απ' τη βροχούλα και ήθελες στέγνωμα...

Chryssa είπε...

Καλημέρα πατέρα,

Τώρα εγώ πειράζει να πω για τις Πέμπτες και ότι είμαι πολύ χαρούμενη που ' Κυρίες και Κύριοι στα decks βρίσκεται ο P-Theo..'

ιουιουιουιου

Μπορούμε να ζητήσουμε και λεφτά, είδα παραπάνω (φίλτατος Δήμος).

Οπότε

ΠΑΤΕΡΑ ΞΗΛΩΣΟΥ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΡΟΙΚΑ


:)))))))))))))

Negma είπε...

@SOTR

Καλή αρχήηηηηηηηη!!!!!!!!!!!
(Ευτυχώς που δεν είσαι Τετάρτες, γιατί θα γινόταν ο πόλεμος της μαρκίζας με τον Σαλίγκαρο...)


@Δήμος

Αυτό έκανε ο Πάνος όλο κι όλο, και δεν μπορούσε να πάρει ένα τηλέφωνο στο Ciao?????? (όχι το περιοδικό...)

Αυτό το avast-αχτα θέλει να μου το βάλει κι εμένα! Να το αποφύγω???


@Χρύσα

Και πολύ καλά κάνεις και τα ζητάς από τον πατέρα σου! Όπως βλέπεις, πλέον έχει να λαβαίνει απο δύο μεριές!!!!!!!!!!

Η μανούλα που είναι φτωχή-αλλά-τίμια, θα σε βοηθήσει με άλλο τρόπο: Θα έρθω να σου σιδερώσω τα προικιά σου και να τα τακτοποιήσουμε στα συρτάρια, στα οποία πριν θα σου έχω βάλει αυτοκόλλητο και αρωματικά σαπουνάκια.


Καλημέρες και φιλούμπες a tutti!!!!!

South Of The River είπε...

@Chryssa

Κόρη τι λες; Ένα κουτσουρεμένο νυχτοκάματο θα βγάζει ο έρμος ο πατέρας. Άσε που δεν φτάνουν ούτε για τις τσίχλες και τα μολύβια σου. Να μην αναφέρω τα μωβ αξεσουάρ της μάνας σου, για την οποία έχω να ρωτήσω...

@Negma

Τι εννοείς;;; Ότι εγώ δεν είμαι τίμιος;;; Τα νυχτοκάματα για την οικογένεια δεν θα τα κάνω;;; Δεν φτάνει που τον έχετε ρημάξει τον πατέρα/σύζυγο, κανετε και κόμμα!!! Καλά ήθελα αγοράκι εγώ (Κων/νε ετοιμάσου). Άλλο πράμα ο άντρας, σε καταλαβαίνει με τη μια και δουλεύει και φέρνει και τα λεφτά σπίτι...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα! Πρέπει να πω ότι τον κύριο μόνο ακουστά τον είχα μέχρι που διάβασα την ενδιαφέρουσα πορεία του στο πολύ ωραίο αφιέρωμά σου και άκουσα τα τραγούδια. Πολύ καλή η πρώτη εντύπωση! Να είσαι καλά!

bright Φω είπε...

με τον μουντό καιρό που έχει σήμερα μου ταιριάζει η φολκ μπαλάντα. δεν ξέρω γιατί αλλά έτσι τα έχω συνδέσει.
την καλημέρα μου

South Of The River είπε...

@Bright ΦΩ

Καλησπέρα και σε σένα Φω μου. Μια χαρά είναι ο καιρός, μη σου πω ότι θέλει κι άλλη... βελτίωση. Και ναι, η φολκ κάνει και γι αυτόν τον καιρό και για όλους, trust me!

Φιλιά!

South Of The River είπε...

@Μιχάλης Τσαντίλας

Σόρυ φίλε που δεν απάντησα πιο πριν...

Ψάξε τον κύριο, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και σένα αδυναμία σου!

Ευχαριστώ που περνάς!!!