7 Μαρ 2008

Iron and Wine - Jesus the mexican boy...

Πάντα τον άκουγα συχνά από τότε που τον ανακάλυψα. Τελευταία βλέπω τραγούδια του να παίζονται σε διάφορα φιλικά blogs. Ακούω συχνά και τον καινούργιο του μαγικό δίσκο. Και όλα αυτά, σαν να μου έλεγαν σιωπηρά να κάνω την ανάρτηση αυτή τώρα. Την ανάρτηση που θα χαροποιήσει πολύ αλλά λίγους φίλους, καθώς είναι εν γένει άγνωστος, την ανάρτηση που προβλέπεται να φιλοξενήσει τα λιγότερα σχόλια. Αξίζει όμως. Αξίζει πολύ να τους ανακαλύψετε όλοι. Το τραγούδι που παίζει δίπλα μάλλον θα σας πείσει. Είναι οι Iron and Wine, που δεν είναι παρά το stage name του τραγουδοποιού Sam(uel) Beam.

Γεννημένος το 1974, φυσικά στη χώρα των μεγάλων songwriters, την Αμερική και συγκεκριμένα στη Νότια Carolina, ο Beam ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική καθαρά από χόμπι. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Florida, όπου ο Sam μεγάλωσε, πήγε σχολείο, σπούδασε κινηματογράφο και τελικά απέκτησε έδρα στο πανεπιστήμιο της Florida ως λέκτορας κινηματογράφου! Έγραφε τραγούδια επί αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να δίνει ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτό. Μέχρι που ένας φίλος του έπαθε τη ζημιά που παθαίνει όποιος ακούει τον Sam, του δάνεισε ένα μαγνητόφωνο και τον πίεσε να ηχογραφήσει σε κασέτα 4 τραγούδια του. Μέσω του φίλου του αυτού, αντίγραφα της κασέτας μοιράστηκαν σε αρκετό κόσμο, μέχρι που έφτασε στα χέρια του ιδιοκτήτη της ιστορικής Sub Pop, οποίος ζήτησε να έρθει προσωπικά σε επαφή με τον Beam. Η συνέχεια γίνεται εύκολα αντιληπτή!

Το 2002 ο Sam κυκλοφορεί το πρώτο Iron and Wine άλμπουμ «The Creek Drunk the Cradle» υπό την ετικέτα της Sub Pop, με ολόκληρη την ηχογράφηση και την παραγωγή να γίνεται στο δικό του home studio. Ακούγοντας κανείς τα πρώτα μόλις δευτερόλεπτα του δίσκου, τον αγκαλιάζουν όλα εκείνα τα μοναδικά συστατικά μιας home ηχογράφησης. Θόρυβοι στο βάθος, χτυπήματα του χεριού και της πένας στην κιθάρα, απομακρυσμένα φωνητικά. Πόσο λίγο μετράνε όμως όλα αυτά μπροστά στο συναίσθημα που βγάζουν τα τραγούδια του! Επιστρατεύοντας ακουστική κιθάρα, μπάντζο και slide, ο ήχος του εύκολα παραπέμπει στον Drake, στον Paul Simon, στον Elliot Smith, ακόμα και στον Neil Young. Το πρώτο του αυτό άλμπουμ ακολούθησε το εξαιρετικό EP «The Sea and the Rhythm», το 2003.

Έναν χρόνο μετά το μοναδικό αυτό EP ο Beam κυκλοφορεί το δεύτερο στούντιο άλμπουμ «Our Endless Numbered Days», αυτή τη φορά ηχογραφημένο σε επαγγελματικό στούντιο. Ως εκ τούτου η διαφορά στην παραγωγή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Με έμφαση πάντα στον ακουστικό ήχο, την ίδια χρονιά ο Sam ηχογραφεί το τραγούδι «The Trapeze Swinger» για την ταινία «In Good Company». Το 2005 κυκλοφορεί το EP «Woman King» με πιο ηλεκτρικό ήχο και την ίδια χρονιά κάνει το μεγάλο break through. Κυκλοφορεί το EP με τίτλο «In the reins», στο οποίο ο ίδιος υπογράφει στίχους και μουσική, ενώ την ενορχήστρωση και την παραγωγή οι απίστευτοι Calexico. Προσωπικά από τους καλύτερους δίσκους που έχω ακούσει ποτέ μου! Μια απίθανη δουλειά, με τους στίχους και τα φωνητικά του Sam να ακροβατούν μεταξύ αφελούς ρομαντισμού και νυχτερινής σκοτεινιάς και τις σκονισμένες desert rock, Mexican έως και jazz πινελιές των Burns και Convertino των Calexico να ταξιδεύουν τον ακροατή πολύ μακριά!

Ασταμάτητος ο Sam Beam από τότε που ξεκίνησε, τη χρονιά που μας πέρασε μας «κέρασε» μια ακόμα εξαιρετική δουλειά, το «The Shepherd’s Dog» (που προτεινόταν μέχρι σήμερα στο παρόν blog). Όλα όσα αγαπήσαμε στους Iron and Wine, ό,τι μας μάγευε πάντα ήταν παρόν και σε αυτόν το δίσκο. Να τονίσω επίσης και την πολύ καλή συμμετοχή του στο soundtrack της ταινίας «I’m not there» για τον Bob Dylan, με την διασκευή του «Dark Eyes» του Dylan παρέα με τους Calexico.

Σύντομη η ιστορία του, προβλέπεται και ευχόμαστε ωστόσο να είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλη. Πρέπει να κλείσω την ανάρτηση όμως ε; Τι να πω για τον Sam Beam, ή αλλιώς τους Iron and Wine; Για το πόσο χαίρομαι όταν βλέπω «νέους» τραγουδοποιούς να έχουν τέτοιες πορείες (όπως πχ ο Josh Ritter ή ο Ryan Adams), συνεχίζοντας την τεράστια παράδοση της χώρας αυτής; Για το ότι ΠΡΕΠΕΙ να τους (τον) ακούσει κανείς για να καταλάβει για τι μιλάμε; Αρκετά δεν είναι αυτά; Καλή ακρόαση!

Α, και κάτι άλλο που μού ‘ρχεται στο νου όταν ακούω Iron and Wine: Καλό καλοκαίρι…

15 άκουσαν τις μουσικές...:

Negma είπε...

Sαγήνη
Aπόλαυση
Mαγεία

Bόλτα
Eρωτας
Aισθησιασμός
M Ο Υ Σ Ι Κ Η

Σ' ευχαριστώ...

Chryssa είπε...

Δεν είχα ιδέα...
Σκεφτόμουν κανένα μισάωρο να αφήσω σχόλιο γιατι το άκουγα ξανά και ξανά και ξανά... Και δεν ήθελα να μπω στη φόρμα σχολίων και να μην το ακούω πια. Πολύ ωραίο Πάνο μου. Θα μου μείνει, θα το ψάξω, θα το ακούω.

Φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Καφές ανα χείρας και Sam Beam για soundtrack, το πιστεύεις ότι θα είναι όντως καλή η μέρα που έρχεται.
Θυμάμαι να σε ρωτάω τι είναι αυτό το εξαιρετικό που ακούμε στο αμάξι (είδες ευκολία τα mp3s!)σχεδόν από τις πρώτες νότες του In the reins.
Για τον τελευταίο του δίσκο, πραγματικά τον ακούς μονορούφι και επειδή δεν φτάνει τον ξανακούς!
Δήλωσε κάπου ότι όταν τον έφτιαχνε είχε στο μυαλό του το Highway 61 Revisited του Dylan.
Τεράστιο κόλλημα το House by the sea και αυτό με το οποίο σε αφήνω:
Boy with a coin he found in the weeds
with bullets and pages of trade magazines
close to a car the flipped on the turn
when God left the ground to circle the world

Hey--- Oh----

Girl with a bird she found in the snow
that flew up her gown, and that's how she knows
that God made her eyes for crying at birth
then left the ground to circle the earth

Hey--- Oh----

Boy with a coin he crammed in his jeans
then making a wish, and tossed in the sea
then walked to a town that all of us burned
when God left the ground to circle the world

Hey--- Oh----
Hey--- Oh----
Θα τα ξαναπούμε...
Κώστας 'The Fuzzy Snail'

Xνούδι είπε...

Όταν κυκλοφόρησε, το άκουγα μία εβδομάδα συνεχόμενα. Πρωί μεσημέρι βράδυ, σαν αντιβίωση. Καιρό μετά, σκέφτομαι πως ναι. Είναι αντιβίωση στις μουσικές "ιώσεις" των καιρών. Αυτές τις απειλητικές που κυκλοφορούν όλο το έτος και πριν το πάρεις χαμπάρι, σε αρρωσταίνουν. Λοιπόν, απίθανη δουλειά, απίθανα tracks και ένας Sam Beam στα καλύτερά του.
Καλημέρες South. White tooth man, παίζει τώρα και ξανά και ξανά και ξανά.

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Τους (τον) άκουσα πρώτη φορά στο «σπίτι» της negma και μαγεύτηκα! Την πιο κατάλληλη στιγμή ήρθε το post σου. Με τον επόμενο μισθό θα πάρω σβάρνα τα δισκάδικα. Τι υπέροχα τραγούδια! Σα να έγραψες το post ειδικά για μένα (για να με ξεστραβώσεις, χι χι χι).

Χρωστάω λοιπόν, ένα «ευχαριστώ»!
Φιλιά

South Of The River είπε...

@Negma

Irony
Rough
Obsession
Notes

Avallanche
Night
Denial

Wrong
Idle
Naked
Expectations

Εγώ σ' ευχαριστώ Στελλί!

@Χρυσόψαρο

Είδες Χρύσα μου; Έτσι έπαθα κι εγώ την πρώτη φορά που τους άκουσα πριν μερικά χρόνια. Απίστευτοι! Εδώ θα είμαστε να ακούμε όσο το δυνατόν περισότερα!!!

Φιλιά!

South Of The River είπε...

@Κώστας "The Fuzzy Snail"

Θυμάμαι σαν τώρα το πόσο σου άρεσε όταν τους πρωτοάκουσες στο αυτοκίνητο. Κάπου Πειραιώς ήμασταν.
Όλοι δικοί σου φίλε!

Φιλιά!

ΥΓ. Ωραία η καφομπύρα και σήμερα...

@Χνούδι

Να μην χορταίνεις να πηγαίνεις φαρμακείο λέμε! Και να ξέρεις ότι με Overdoze δεν θα πεθάνεις. Το αντίθετο μάλιστα!

Φιλιά πολλά και σε σένα!

@Μάκης

Ήξερα πως θα σου άρεσαν φίλε! Όταν πας να καταβροχθίσεις τον μισθό στα δισκάδικα. κοίτα αν θες και αυτό που προτείνω αυτόν τον καιρό (το soundtrack του Vedder στο Into the wild). Θα με θυμηθείς. Μαζί φυσικά με το τελευταίο των Iron and Wine.

Καλησπέρες!

melian είπε...

Τυχαία πέρασα..... κι έμεινα για το τραγουδι. Και ταυτόχρονα διάβασα και την ιστορία του Sam Beam.
Πολύ όμορφη επιλογή! Σε ταξιδεύει, όπως μόνο οι νότες μπορούν.

Και αφού έτσι επιθυμείς (αν και προσωπικα θα το θεωρούσα νωρίς)
Καλό καλοκαίρι!

South Of The River είπε...

@Elmelissa

Καλωσήρθες. Εύχομαι να σε κρατάνε εδώ πάντα τα τραγούδια. Αυτός είναι και ο σκοπός μου, ειδικά όταν πρόκειται για λιγότερο γνωστό καλλιτέχνη όπως ο Sam Beam. Και χαίρομαι που σου άρεσε!

Καλησπέρες!

Aurangel είπε...

Βλέπω ότι έχετε βαλθεί εσύ και η Στέλλα να μου μάθετε το συγκρότημα.
Είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως.
Να δώσω για Σεπτέμβρη ή με παιρνάτε στην επόμενη τάξη χατηρικά, που μπαίνω και λέω μια καλημέρα που και που εδώ.
Να, όπως τώρα.
Καλημέρα Πανούλη.
Ελπίζω να είσαι καλά και να χαμογελάς.
Και ας έχει βγεί για τα καλά ο ήλιος.
Angel kiss

South Of The River είπε...

@Aurangel

Όχι Κων/να μου, να ξανάρθεις το Σεπτέμβρη και να τους έχεις μάθει!

Καλησπέρες. Αρχίζει και μου αρεσει και μένα ο ήλιος. Πρέπει να ανησυχήσω!!!

Aurangel είπε...

κλααααααψψψψψ!!!
Πάνε οι διακοπές μου.
Κρίμα.
Bye bye holidays......

F είπε...

Διαβάζω και ακούω! Λέω να περνάω συχνότερα και ν' αφήνω και ίχνη πάντα. Μ' αρε΄σει που γράφεις πάντα για μουσική. Μ' αρέσουν τα τραγούδια του κυρίου. Φιλιά πολλά!

MRL είπε...

Πρέπει να συνδεθώ από κάποιον υπολογιστή (δίκτυο) που να μην κόβει τη μουσική (δυστυχώς στο γραφείο δε "περνάει" ο ήχος των blogs).
Όλοι μαγεύτηκαν...
Εγώ?? πότε θα ακούσω αυτό για το οποίο μιλάνε όλοι??
μπουχου χου....

Φιλιά (κλαψιάρικα)

South Of The River είπε...

@Aurangel

Δεν έχει διακοπές Κων/να. Διάβασμα στίχων και άκουσμα cd που θα σου δώσω ΕΓΩ! Αστειεύομαι! Αν και πλάκα πλάκα θα ήταν οι καλύτερες σου διακοπές!

@F

Μπα! Καλώστον τον Δάσκαλο! Πάντα για μουσική εδώ! Και γι' αυτό (και όχι μόνο γι' αυτό) να περνάς συχνότερα. Σούπερ o Beam, θυμάμαι που σου άρεσε και όταν είχα βάλει και σε μια άσκηση!

Φιλιά!

@MRL

Μην στεναχωριέσαι καλό μου. Εσύ ειδικά που με βλέπεις και συχνά θα σε εφοδιάσω σύντομα με ότι θες! Κάτι για ντέμο δεν λέγαμε εμείς;;;;;;;;;;;

Φιλιά πολλά!