16 Νοε 2009

Johnny Cash - When the man comes around...

Ένα παιδί που γεννήθηκε το 1932, σε μια πάμφτωχη αγροτική οικογένεια της απομονωμένης πολιτείας Arkansas της αμερικάνικης μεθορίου. Ένα παιδί που σχεδόν από τότε που περπάτησε δούλευε στις βαμβακοφυτείες (που φυσικά δούλευαν οικογενειακώς νυχθημερόν για λογαριασμό των μεγαλοτσιφλικάδων), αλλά πάντα το έκανε τραγουδώντας. Και που τα βράδια ξαπόσταινε ακούγοντας στο ραδιόφωνο το σόου της οικογένειας Carter, στο οποίο συμμετείχε και η μικρούλα June.

Ένα παιδί που έχασε τον κατά δυο χρόνια μεγαλύτερο αδερφό και είδωλό του Jack στα 12, όταν ο τελευταίος ενώ δούλευε για ένα επιπλέον μεροκάματο σε ξυλουργείο, η κορδέλα σχεδόν τον έκοψε στη μέση. Ένα παιδί που μέχρι που πέθανε θεωρούσε ότι έφερε την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό γιατί δεν ήταν εκεί να το αποτρέψει. Που αυτό το συμβάν τον συνόδεψε για τα υπόλοιπα περίπου 60 χρόνια της ζωής του ως ο μεγαλύτερός του δαίμονας. Ο αμέσως επόμενος ήταν το ότι ο πατέρας του δεν τον πίστεψε ποτέ σε οτιδήποτε έκανε.


Ένας νεαρός άντρας που στα 19 του κατατάχθηκε στην αεροπορία σε μια προσπάθεια να αποκοπεί από ό,τι τον βάραινε. Που την ίδια χρονιά γνώρισε και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα Vivian, με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες. Μια εξ’ αυτών είναι και η αξιοσημείωτη τραγουδοποιός της country Rosanne Cash.


Η παραίτησή του απ’ την αεροπορία και η επίσημη ενασχόλησή του με τη μουσική. Στα 1955 το πρώτο συμβόλαιο, αρκετά χρόνια μετά το κλείσιμο της πόρτας στα μούτρα του από τον ιδιοκτήτη της Sun Records, σε μια βόλτα του έξω από το στούντιο, όταν κοντοστάθηκε να παρακολουθήσει μια ηχογράφηση, δουλεύοντας τότε ως πλασιέ.


Ένα οδυνηρό διαζύγιο με την Vivian, στα 1966 και ενώ η καριέρα του έχει ξεκινήσει για τα καλά. Η Vivian δεν άντεξε τα εξαντλητικά του προγράμματα και τις περιοδείες, τον εθισμό του στα χάπια και στο αλκοόλ, και τις φήμες για σχέσεις με άλλες γυναίκες.


Δυο χρόνια αργότερα ξεκινάει συνεργασία με την μεγάλη και αιώνια αγάπη του, την June Carter. Βασική υπεύθυνη του «Ring of fire». Το 1968 παντρεύονται, κατόπιν πολλών αρνήσεών της και ύστερα από μιας ακόμα πρότασής του επί σκηνής, και αποκτούν και έναν γιο. Περιοδείες με Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Roy Orbison.
Φυλακή για κατοχή ναρκωτικών, εξ ου και η μεγάλη του αδυναμία στους φυλακισμένους, και το μοναδικό live «Live at Folsom Prison», απ’ τα πιο δημοφιλή live του rock ‘n’ roll, για χάρη τους. Πάντα η June στο πλάι του. Πάντα. Με όποιον τρόπο μπορούσε, ακόμα και παρατώντας τον για ένα διάστημα, τον παράτησε όντας εκεί.


Αμέτρητες συναυλίες και τραγούδια, πωλήσεις, άλμπουμ, συλλογές, ακόμα και συμμετοχές σε ταινίες. Η δημιουργία του supergroup της country «The Highwaymen» στα 1985, παρέα με τους Kris Kristofferson και Willie Nelson. Και η June πάντα εκεί. 1994 και η αφετηρία των American Recordings, πέντε το σύνολο. Άλμπουμ που περιέχουν ανέκδοτα τραγούδια του, πολλά σε live εκτελέσεις, μα το πιο σημαντικό, που αποκαλύπτουν την ταπεινοφροσύνη ενός ογκόλιθου μουσικού, να διασκευάσει σημαντικά τραγούδια μεταγενέστερά του, καλλιτεχνών που ούτε καν είχαν γεννηθεί όταν εκείνος έπεφτε και ξανασηκωνόταν για δεύτερη φορά. Διασκευές μοναδικές, τα τραγούδια γίνονται απλά δικά του. «One», «Hurt», «The mercy seat»...


Ο Johnny Cash, ο αιώνιος «Man in black» (μια φορά σε μια μόνο φωτογραφία εμφανίζεται με άσπρο σακάκι, κι αυτό επειδή του το είχε ράψει η μητέρα του), η παντοτινή φιγούρα του μοναχικού μαυροφορεμένου άντρα με την κιθάρα στην πλάτη, η απύθμενη φωνή και η κοφτή ακουστική κιθάρα. Η ιστορία του, το παραμύθι του, όπως αυτά που έγραφε, εκτός από αιώνια διδαχή τραγουδοποιείας, είναι και ταπεινοφροσύνης, αλλά και αιώνιας αγάπης. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 71 ετών. Προβλήματα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό είπαν οι γιατροί. Ο θάνατος της June μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα λέω εγώ...



Ένας άντρας με μαύρο σακάκι, μια κιθάρα στον ώμο, κι ένα τραγούδι... when the man comes around...