12 Οκτ 2008

Travis - 2008 - Ode to J. Smith


Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί δεν μπορούμε με τίποτα να κρατήσουμε κακία και να στραβοκοιτάξουμε τους Travis που εδώ και μια δεκαετία προσπαθούν να αντιγράψουν τους Radiohead τόσο συχνά όσο κανείς και τόσο άστοχα όσο κανείς;

Οι επίσημοι... χαϊδεμένοι του Paul McCartney, ένα χρόνο μετά το μάλλον κάτω του μετρίου «The boy with no name» που περιελάμβανε μερικές ραδιοφωνικές περιπετειούλες (για την Αγγλία, γιατί για το εδώ «ροκ» ραδιόφωνο ας μην το θίξουμε), αποφάσισαν να «παίξουν» λίγο παραπάνω. Άλλοτε τους βγήκε πολύ λίγο και άλλοτε καθόλου. Παίξαν όμως και με το στυλ τους το ίδιο. Και τους βγήκε μια χαρά. Πιο λεπτομερώς:

Η παρέα της Σκωτίας ξεκινάει το άλμπουμ με το «Chinese blues», μουσική και λέξη (Blues) με την οποία δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα τσαλακωθούν και θα λερωθούν οι γιακάδες τους, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται. Το ομώνυμο «J. Smith» με μια καλύτερη παραγωγή σίγουρα θα έλεγε περισσότερα, νόστιμο χιτάκι το «Something anything» αλλά έχουν γράψει και καλύτερα, στο «Long way down» μας έρχεται μια (πάλι από απόσταση) ελαφριά ιδέα από εξευγενισμένο πανκ, ευχάριστη έκπληξη το «Broken mirror» με ωραίο ρυθμό και παραγωγή, εντελώς Travis το «Last words» κι εμείς στα νερά μας, και μπαίνουμε ακόμα πιο βαθιά στα δικά τους με το «Quite free». Με το «Get up» προσπάθησαν να ροκάρουν σε ρυθμούς Who, δεν τα κατάφεραν αλλά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας (και γι’ αυτούς).

Κι εκεί που λες ότι τη μπάντα απλά θα τη θυμόμαστε μονίμως ως απλά συμπαθητική, θα κουνάμε τα κεφάλια μας συμφωνώντας και θα αφοσιωνόμαστε πάλι στο υπόλοιπο της μπύρας μας μην έχοντας κάτι άλλο να πούμε, έρχεται το «Friends». Απίστευτη έκπληξη, πανέμορφη, ταξιδιάρικη, μοναδικό ριφ φωνητικών, μπάσου, και μια καθαρή ηλεκτρική της εποχής της ψυχεδέλειας των 60ς. Ειλικρινά δεν θα το περίμενα ποτέ απ’ τους Travis. Ποτέ! Γιατί να μην έχουν ένα-δυο τέτοια σε κάθε δίσκο τους μέχρι τώρα; Ακολουθεί το «Song to myself», από τα γνωστά όμορφα κομμάτια τους, ομοίως και το τελευταίο «Before we were young» (εντάξει, μάλλον λίγο χειρότερο απ’ το προηγούμενο).

Μπορεί να είναι ίσως η καλύτερη δουλειά τους μετά το «The invisible band» και το «The man who», αλλά τους προτιμώ στο γνωστό εκείνο ύφος των συμπαθών συνθέσεων με κανά δυο πολύ καλές υπερβάσεις κατά καιρούς, παρά να πειραματίζονται όπως τώρα. Δεν θεωρώ ότι τους πέτυχε. Απ’ την άλλη καλά κάνανε και το τολμήσανε, αφενός επειδή μπορεί να βρήκαν τους εαυτούς τους καλύτερα και να φανεί στο επόμενο άλμπουμ, αφετέρου επειδή γράψανε το «Friends»! Τους ψιλοέθαψα ή είναι ιδέα μου; Ίσως το παράκανα. Είναι Travis ο δίσκος, που σημαίνει τουλάχιστον συμπαθητικός, όπως και οι ίδιοι. Σπαταλήστε λίγο χρόνο να τον ακούσετε!




10 άκουσαν τις μουσικές...:

Negma είπε...

Μπήκα να κάνω ένα τσιγάρο και ν' ακούσω το Μάρκο... και τι με βρήκεεεεε??????????

Κόλλημα Νο 2345820452262365635!!!!!!!

ΤΙ 'Ν' ΤΟΥΤΟ??????????????????

Κάτσε να συνέλθω από το σοκ, και μετά βλέπω τι γράφεις...

Εν το μεταξύ, στείλτο εσύ, ξέρεις.

Negma είπε...

Κατ' αρχάς, αυτή η ανάρτηση είναι λίγο κι απ' τις δυο σου κατηγορίες. Για καλό το λέω αυτό. Μ' αρέσει να "πετάω" τις ταμπέλες και τις ετικέττες...

Αν και κατά πόσο τους έθαψες, δεν μπορώ να κρίνω, γιατί δεν το "πολυέχω". Κρίνοντας όμως από τα κομμάτια που έβαλες δίπλα... ίσως παραήσουν αυστηρός. Εκτός αν μόνο αυτά τα τρία αξίζουν!

Καλά, για το Friends, βλέπω ότι το λες κι εσύ ότι είναι κομματάρα. Κι ευτυχώς γιατί θα πλακωνόμασταν! Έχω ξετρελλαθεί, λέμε, απ' την ώρα που πρωτομπήκα, δεν μπορώ ν' ακούσω τίποτ'άλλο!!! Και ξέρεις τι στραβόξυλο είμαι και πόσο δύσκολα τρώω τέτοια κολλήματα... (Θενκς για την άμεση ανταπόκριση, παρεπιπτόντως, σματς!!!)

Και το δεύτερο όμως, μ' αρέσει ΠΑΑΑΑΑΡΑΑΑΑΑ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥ!!!!!!! Στην αρχή, λόγω του ότι έκανα διάφορα και δεν ήμουν από πάνω, το άφηνα να παίζει, μέχρι να τελειώσει και να ξαναφτάσει στο Friends. Όμως, το θεωρώ - αν όχι εξίσου - εξαιρετικά αξιόλογο.

Το τρίτο... μμμμ... δεν τρελαίνομαι... απλά περνάει ευχάριστα. Δεν θα το έβαζα να το ακούσω όμως επί τούτου.

Πολύ όμορφη Κυριακάτικη έκπληξη, νά 'σαι καλά Ποταμάκι μου!

Φιλούμπες καληνύχτας!!!

South Of The River είπε...

Αφού διόρθωσα το απαράδεκτο ορθογραφικό (Οι παρέα αντί του "Η παρέα", ντάξει, συμβαίνουν αυτά...) ας απαντήσω!

@Negma's double comment

Είδες τι καλά σας φέρομαι εγώ κυριακάτικα; Το χρειαζόμασταν όλοι, μπας και περάσει πιο ευχάριστα μια ακόμα "Sunday, bloody Sunday".

Λοιπόν, κομματάρα το Friends. Μπράβο στα παιδιά, ειλικρινά! Το δεύτερο είναι μια ακόμα από τις "υπερβάσεις" που αναφέρομαι στην τελευταία παράγραφο. Κι αυτό πολύ όμορφο κομμάτι, αλλά τους έχω ικανούς για ένα τέτοιο. Το τρίτο να σου πω αν και σαν αποτέλεσμα δεν σε κέρδισε όσο τα άλλα δυο, είναι πιο έκπληξη από το δεύτερο.

Έχει κι άλλα τουλάχιστον ευχάριστα ο δίσκος, γι'αυτό και αναρρωτήθηκα αν τελικά τον ψιλοέθαψα. Ίσως επειδή δεν μπορώ άλλο τους Travis να κινούνται σε παντελώς προβλέψιμες γραμμές με 2-3 κάπως ξεχωριστά κομμάτια του ίδιου όμως ύφους! Αλλά το Friends, το Friends...

Φιλιά και καλημέρες...

Chryssa είπε...

Εγώ τους Travis τους αγαπώ. Μου κάνουν λίγο ηλιόλουστη μέρα στα λιβάδια. Δεν έχω ακούσει πάρα πολλά δικά τους αλλά έχω κάποια σινγλάκια τα οποία παρ'ότι έχουν περάσει χρόνια, ακόμα τα ξεσκονίζω. Και αυτό συμβαίνει σπάνια στα cd μου.
Τα άκουσα και τα 3. Και μου αρέσει πιό πολύ το τρίτο.
Ξέρεις πόσο χαίρομαι που κάνεις αναρτήσεις συνέχεια?

Όχι όλα μου αρέσουν τώρα που τα ξανακούω. Αχ, δεν ξέρω. Μπερδεύτηκα. Δεν θέλω να ξεχωρίσω, δεν είναι καλή εποχή για επιλογές.

Πάντως φίλτατε, κάνεις εξαιρετική δουλειά.

Μπράβο!

Φιλιά πολλά.

Καλη εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να αποτελούν κάτι το συγκλονιστικό ξέρουν να γράφουν όμορφα τραγούδια, πράγμα αρκετά δύσκολο στις μέρες μας.
Θα τα ξαναπούμε...
The Fuzzy Snail

South Of The River είπε...

@Chryssa

Για να μπερδευτείς ακόμα περισσότερο άκου το όσο περισσότερο μπορείς, μπας και ξεμπερδευτείς μικρό! Είναι όντως πολύ ωραία και τα τρία πάντως.

Θενκς για τα καλά σου λόγια. Μόλις κέρδισες μια κούτα (αρπαγμένη από το super market) γεμάτη κίτρινες αηδίες...

Φιλιά μικρό!

@Κώστας "The fuzzy snail"

Μάλιστα κύριοι. Αυτή είναι η συμβολή του σαλίγκαρου εδώ και 5 (!) αναρτήσεις. Ήρθε, πέταξε μια σοφή κουβέντα που δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να σκεφτεί, και απήλθε!

Ρε συγκενρώσου, έχεις εκτροχιαστεί παντελώς! Σε έχω αφήσει κι εγώ πολύ λάσκα, δε λέω, αλλά πίστευα ότι μπορείς και χωρίς να είμαι απάνω καταπάνω. Πρέπει να σφίξω τα λουριά!

Λοιπόν, φυσικά αστειεύομαι (για το πρώτο μέρος της απάντησης), ξέρω αν ήθελες να γράψεις, αν έχεις να πεις και ότι δεν προλάβαινες! Αλλά το δεύτερο ισχύει τσολιά! Φιλιά!

naya είπε...

Ετσι θαβεις εσυ αγαπητε??Πρεπει να σου κανω μερικα μαθηματα μου φαινεται..!Οχι κ radiohead oi travis..μη τα ισοπεδωνουμε ολα!Ειναι ευχαριστοι ομως..
kiss

Chryssa είπε...

Καταρχήν ευχαριστώ,
αλλά έφαγα και χθες και μάλιστα στρωμένη μπροστά στην τηλεόραση.
Ντέκααααααα...

(θα τα φάω και αυτά που πήρες, εννοείται)

Ήρθε ο Κώστας??????? Κώσταααα, που είσαι παιδί μου και σε ψάχναμε????

Και κάτι τελευταίο, το 'τσολιάς' είναι απο τα καλύτερα που έχουν ειπωθεί. Άκου τσολιάς...

:)))))))))))

αν ακούς είπε...

τωρα τι δουλεια εχω να κανω δισκοκριτικη στις 6.10 το πρωι ο θεος και ο south το ξερουν...

δεν εχω ακουσει ακομα το δισκο, μονο αυτα που εχεις βαλει εδω εσυ...

ενταξει.

λεπον.

οι travis ειναι αυτοι που θα τραβηξεις απο το ραφι σου οταν θες να ακουσεις κατι που να ειναι μελαγχολικα χαριτωμενο ανωδυνο χαμογελαστο και ταυτοχρονα πικρο. εκεινοι που τουλαχιστον ή μαλλον ένα μόνο κομματι απο το cd τους θα ειναι "και γαμω τα κολλητικα".

μετα βαριεμαι.

μαλλον θα βαρεθω και μετα απο αυτο εδω.

ισως...ισως λεω να αγορασω το best τους οταν βγαλουν.

τους ψιλοέθαψα ή μου φαίνεται; κι όμως κι εγω τους συμπαθω...
αλλα μήπως είναι σαν την γκόμενα/γκόμενο που είναι μεν συμπαθής αλλά βαρετός άρα είναι μόνο για φίλος και οχι για sex;


θεε μου τι γραφω πρωινιατικα;;;;;;

South Of The River είπε...

@naya

Παιδί μου είπα εγώ ότι οι Travis είναι Radiohead; Σε παρακαλώ πολύ! Σε παρακινώ να διαβάσεις και την σχετική ανάρτηση για τους Radiohead, θα καταλάβεις.

Ναι, είναι ευχάριστοι οι Travis. Όσο για το θάψιμο, απλά ένιωσα λίγες τύψεις που πιθανόν να άξιζε ο δίσκος μια καλύτερη κριτική! Και μαθήματα δεν θέλω, όχι γιατί είμαι ήδη καλός, απλά επειδή δεν θέλω καν να γίνω! (καλά, ξέρω πώς το εννοούσες!)

Φιλιά μικρή!

@Chryssa

Άπειρες κίτρινες αηδίες μπροστά στο κουτί! Τι έχεις πάθει καλό μου;

Το "τσολιάς" δεν είναι τίποτα. Πρέπει να ακούσεις μια ηχογραφημένη μέρα μεταξύ των δυο μας να καταλάβεις!

Καλημέρες φιλτάτη (τι σε έχει πιάσει εσένα τελευταία μ' αυτό;)...

@Αν ακούς

Δεν θα διαφωνήσω αδερφέ γενικά! Αλλά κομμάτι σαν το "Friends" πραγματικά ξεφεύγει από την ικανότητα της σύνθεσης του απλά κολλητικού τραγουδιού. Είναι εξαιρετικό.

Best δεν νομίζω να βγάλουν!

Μετρήστε όλοι πόσες φορές έχουμε χρησιμοποιήσει τη λέξη "συμπαθείς" και τα παράγωγά της για τους Travis. Τελικά μάλλον αυτή είναι η αλήθεια...

Φίλε τέτοιες ώρε θέλω να μου γράφεις. Αν δω σχόλιο νορμάλ ώρα έχει σβηστεί με τη μια!!!

Φιλιά φιλαράκο!