11 Απρ 2010

Playground Noise - 2010 - Playground Noise


Πάτρα καλεί πλανήτη. Μέσω του κόμβου επικοινωνίας του Manchester.


Έχουμε ξανατονίσει ότι τα τελευταία χρόνια κάτι τους δίνουν εκεί στην Πάτρα. Φταίνε οι πολλοί καφέδες στο «Θεατράκι»; Τα ριγμένα στην πλάτη πουλόβερ με τα μανίκια δεμένα κόμπο μπροστά στο στήθος; Τα πολλά πάρε δώσε με Ιταλούς επειδή έχει συχνά καράβι για εκεί; Μπα, δε νομίζω. Αυτά υπήρχαν πάντα.


Πριν ένα χρόνο και κάτι καθόμουν για πρώτη ή δεύτερη φορά (δεν θυμάμαι) μπροστά από το μικρόφωνο του tripradio, όταν εν μέσω της εκπομπής χτυπάει το κουδούνι. Η τότε συμπαραγωγός μου λέει «α, τα παιδιά θα είναι», και πατάει το κουμπί να ανοίξει η πόρτα. «Ποια παιδιά;». «Α, δε σου είπα, έχουμε κανονίσει interview με ένα πατρινό γκρουπ, τους Playground Noise. Έχουν live σε λίγες ώρες και κανονίσαμε πριν να περάσουν από δω να τα πούμε στον αέρα». «Όχι» της λέω. «Δε μου είπες!». Μπαίνουν τα παιδιά (αν θυμάμαι ο manager και ο μπασίστας), κάθονται δίπλα μου. Η συμπαραγωγός μου απομακρύνεται, αφήνοντάς μου τον χώρο να παραχωρήσω εγώ την συνέντευξη, μην ξέροντας τίποτα από πριν, ούτε την μπάντα, ούτε ένα τραγούδι τους. Ωραία λέω, νέος κι εγώ, νέοι κι αυτοί, μια χαρά! Παίξαμε τρια τέσσερα από το demo τους τότε, τα είπαμε. Θυμάμαι έντονα δυο πράγματα. Το ύφος τους που ήταν ιδιαίτερα σεμνό αλλά καθόλου απόμακρο, και η παραγωγή των όσων ακούσαμε. Τίγκα στο Manchester χωρίς να αντιγράφουν ούτε κατά διάνοια, κάτι που δεν θυμάμαι πόσο καιρό έχω να ακούσω από ελληνικό γκρουπ, κι αν έχω και ποτέ ακούσει.


Και να που ένα χρόνο μετά τα παιδιά επιτέλους έβγαλαν το πρώτο τους άλμπουμ. Λιτό και σεμνό εξώφυλλο αλλά χωρίς να στερείται άποψης και στυλ. Το ίδιο με το logo του ονόματος του γκρουπ, και με τη μαγκιά όταν το ανοίγεις και το κοιτάς από πίσω. Όσο για τα τραγούδια, οι Stone Roses, πού και πού και οι Joy Division, ενίοτε και εκείνα τα ασύλληπτα πρώτα των Puressence, κυλάνε παντού σε ποσότητες (κάτι που μόνο καλό μπορεί να είναι), σωστά αγγλικά (η αλήθεια είναι ότι γενικά το θέμα αυτό έχει βελτιωθεί πολύ στα ελληνικά γκρουπ σε σχέση με εκείνα των 90s), φωνητικά που θα σου μείνουν, και ένα πολύ βασικό και αιώνια αδυναμία ελληνικών γκρουπ: πολύ καλή ενορχήστρωση, πυκνή εκεί που πρέπει, αφαιρετική εκεί που επίσης πρέπει.


Ένα μόνο πραγματάκι θα απογείωνε το άλμπουμ ακόμα περισσότερο αν άλλαζε. Η παραγωγή του μπάσου σε ορισμένα σημεία αν ήταν πιο βαθιά και στοιβαρή. Και φυσικά τώρα ψυρίζω τη μαϊμού, μιας και είπαμε, από θέμα παραγωγής είναι πάρα πολύ καλό εν γένει, που αν το παραπάνω κομμάτι της ενορχήστρωσης είναι αιώνια αδυναμία για ελληνική μπάντα, το θέμα της παραγωγής είναι εκ γενετής αναπηρία.


Αυτό που θα διαβάσετε τώρα έχει ξαναειπωθεί και γραφτεί, αλλά πιστεύω ότι εδώ έχει εφαρμογή όσο ποτέ άλλοτε. Αν αυτό το άλμπουμ είχε βγει από μπάντα του εξωτερικού, τα pitchfork, mojo, uncut και λοιπά δεκανίκια της «ψαγμένης» και ποιοτικής μουσικής βιομηχανίας θα είχαν λαλήσει. Και το κάνουν αυτό με MGMT, Animal Collective, Kings of Leon και λοιπούς που σε ένα δυο χρόνια απλά θα είναι περιττά mb στους σκληρούς. Κομμάτια σαν τα «April 24», «Last cigarette», «Today», «Covered with snow», «Heart’s circus», «Distance» οι τώρα κρατούντες θα λάδωναν, σκότωναν, απειλούσαν, εκβίαζαν να τα είχαν γράψει αυτοί.


Και κάτι άλλο πραγματική ανάσταση για ελληνικό γκρουπ. Οι τίτλοι των τραγουδιών. Επιτέλους δηλαδή, πάψαμε να διαβάζουμε και να πρέπει να αλληλογραφούμε με Oxford University – Dept. Of Greek Bands’ Lyrics Interpretation για να καταλάβουμε τι εννούν οι «ψαγμένοι – πού να σου εξηγώ τώρα εγώ που γράφω αγγλικό στίχο», λες και από τα 50s που η μουσική broke into the mainstream έχουν ξαναδεί τέτοιες λέξεις.


Εκατομμύρια μπράβο στα παιδιά γι αυτή τους τη δουλειά, αλλά και την στάση τους και την αντιμετώπισή τους στα πράγματα. Το θεωρώ ένα άλμπουμ – σταθμό στο χιλιοταλαιπωρημένο και κουρελιασμένο, τσαλαπατημένο από την σκυλοπόπ και την μπουζουκλερί ελληνικό αγγλόφωνο στερέωμα.




ΣΗΜ: Είναι γνωστό ότι η Inner Ear έχει προσφέρει πάρα πολλά στα σύγχρονα ελληνικά σχήματα, θα ήταν μεγάλη αδικία να το παραβλέψουμε. Αλλά τι ήταν κι αυτό με την on line αγορά; 10€ από το site και 11€ στο Metropolis, στο οποίο δεν υπάρχει άλμπουμ ελληνικής μπάντας κάτω από 16€, τιμή που περίπου θα περίμενε ο αγοραστής. Φυσικά και δεν απαξιώνω (ειδικά από δω κι έπειτα) την αξία του ενός γιούρο, αλλά εφόσον κάποιος μπαίνει στην διαδικασία να αγοράσει ένα άλμπουμ, ένα γιούρο παραπάνω θα το δώσει, από το να εκθέσει και να χρεώσει την πιστωτική του και να προβεί σε on line αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται...




7 άκουσαν τις μουσικές...:

maya είπε...

νοιώθω πολύ ΚΑΠΩΣ και σημαντική
γιατι έχω τρία-τέσσερα κομμάτια τους απο παλιά ...
το οποίο σμηαίνει ότι είτε εσύ, είτε ο κωνσταντίνος μου τάχατε 'παραχωρήσει' .

μετά απο κάποιο ποστ ...

μπράβο που έφτασαν την πολυπόθητη 'έκδοση' !
...σε άλλη μία βρώμικη βιομηχανία .

(γιατι δεν παίζει το ΚΑΣΣΕΤΟΦΩΝΟ ?!!!!!!
θέλει μπαταριες ??)

φιλιά πολλάααα
χχχχχχχχχχχχχχχ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Μια πάρα πολύ καλή κυκλοφορία από την Inner Ear.Αποτελεί τον εκφραστή αυτής της ανερχόμενης και πολύ ποιοτικής δημιουργίας από την Πάτρα και όχι μόνο!
Μια επίσης εξαιρετική κυκλοφορία της είναι και αυτή των Electric Litany.
Θα τα ξαναπούμε...
Κώστας 'The Fuzzy Snail'

blackpig είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΚΑΛΟ.Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ CD ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ!

South Of The River είπε...

@Maya

Δεν θυμάμαι να είχα κάνει εδώ ποτέ κάτι Μαγιούλα. Τώρα ο Κων/νος δεν ξέρω, να σου πω τν αλήθεια.

Όπως και να είναι πάντως, αξίζει πολύ!

Φιλιά!


@Σνέηλ

Είδες η Πάτρα Κωστή; Σταματημό δεν έχει...

Με Electric Litany δεν έχω ασχοληθεί ακόμα, αν κα ιτους πήρα γραμμή!

Χαιρετώ μπόυ!


@Blackpig

Εσύ θα το εκτιμήσεις σίγουρα φίλε! Άκου το και τα ξαναλέμε από κοντά!

αν ακούς είπε...

τα τραγουδια αγαπητη maya στα ειχα στειλει εγω.ειναι οι φιλοι μου που εγραφα σε εκεινο το ποστ και ειχα το ντεμο.


φιλια σε ολους.
απο τα παλια...

maya είπε...

αχ ναι ρε συ !!!!
είχα σκάσει μέρες γι'αυ΄το!!!!

ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΣΑΙ ?!!!
!@$%^&^@!&*&@!

όχι, είδες???????

(τάχω ακόμη :))))))))

σε φιλώ πολύ πολύ
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

South Of The River είπε...

@ Αν ακούς...

Πού στον ...άνεμο είσαι συ ρε;
Κανονικά δεν θα έπρεπε να σου μιλάω...

Φιλιά... από τα παλιά...

@Maya

Είδες; Λύθηκε το αίνιγμα. Με τους φίλους που πας και μπλέκεις...